Whisky Aberlour A’bundah

  1. Alkohol na prezent
  2. Sklep
  3. Whisky na prezent
  4. Whisky Aberlour A’bundah

Historia whisky Aberlour na prezent

Gorzelnia Aberlour powstała w 1826 roku, a jej założycielami byli James Gordon oraz Peter Weir. Niestety w skutek pożaru destylarnia spłonęła, a jej odbudowę w 1879 roku rozpoczął James Fleming. To właśnie jego nazwisko oraz data odbudowy widnieją dziś na etykietach butelek pochodzących z gorzelni.

Już w 1892 roku Aberlour przeszedł w ręce firmy R. Thorne & Sons, która postawiła na rozbudowę i modernizację całej destylarni. Na nieszczęście nowych właścicieli rok 1898 przyniósł kolejny, poważniejszy pożar, który doszczętnie zniszczył niektóre budynki i większość zapasów whisky. Firma jednak nie poddała się i w szybkim czasie przywróciła pracę w gorzelni.

W latach 70 XX wieku podczas wymiany alembików w destylarni odkryto schowaną w ścianie butelkę whisky z 1898 roku. Skąd wiadomo, że była to prawie 100 letnia sztuka? Trunek owinięty był w gazetę opisującą pożar oraz przeszedł badania laboratoryjne, które potwierdziły jego wiek. To wyjątkowe wydarzenie przyniosło ogromny sukces firmie, ponieważ na wzór znalezionej whisky zaczęto produkować najpopularniejszy trunek Aberlour – A’bundach.

Kilka informacji o whisky Aberlour na prezent

Rok 1972 stał się przełomowy dla marki Aberlour – na rynku ukazał się ich pierwszy Single Malt. Wcześniej wytwory z gorzelni używane były tylko do blendów.

W 1974 roku markę przejął francuski koncern Period-Ricard, który rozpowszechnił whisky Single Malt w całej Francji.

Nazwa Aberlour w tłumaczeniu oznacza “ujście rzeki Lour”. Dlaczego wybrano taką nazwę?  Destylarnia mieści się w regionie Strathspey, pomiędzy dwoma rzekami – Lour River oraz Spey River, niedaleko Craigellachie i Dufftown, na zboczu góry Ben Rinnes.

Przy produkcji whisky Aberlour na prezent używa się wody ze studni świętego Dronstana (arcybiskup i misjonarz, który nawracał ludzi na chrześcijanizm oraz przeprowadzał chrzty przy użyciu wody ze studni).

11 lipca każdego roku wszyscy fani i miłośnicy whisky Aberlour na prezent spotykają się przy studni, aby wypić swój ulubiony trunek z dodatkiem świętej wody i przy okazji oddać hołd patronowi.

Whisky Aberlour na prezent – A’bundach

A’bundach swoją premierę miał w 1997 roku. Jego nazwa oznacza “u źródeł” w nawiązaniu do historii trunku. Jest to single malt butelkowany z mocą 60,8% zawartości alkoholu. Receptura jego wykonania wzorowana jest na prawie 100 letniej butelce whisky odnalezionej w ścianie gorzelni Aberlour.

Whisky Aberlour na prezent w wersji A’bundach nie ma deklaracji wieku, jednak mówi się, że destylaty używane w jej produkcji leżakują od 8 do 15 lat. Dębowe beczki, w których odbywa się starzenie pochodzą jedynie od sherry Oloroso, a podczas wytwarzania nie używa się procesu filtracji.

Ta wysokiej klasy whisky w smaku skrywa bogactwo i głębię, wszystko przepełnione jest wyraźnymi nutami wiśni w czekoladzie, pomarańczy, moreli, miodu, cynamonu i tytoniu. Aromat posiada silne nuty sherry, orzechy włoskie, gorzką czekoladę, goździki, imbir i odrobinę karmelu. Finisz jest bardzo długi, pełen gorzkiej czekolady, cynamonu i tytoniu.

Whisky Aberlour na prezent – Casg Annamh

W grudniu 2017 roku marka Aberlour wprowadziła na rynek swój nowy produkt – Casg Annamh. Tłumaczenie tej nazwy oznacza “unikatową beczkę”. Według producenta whisky Aberlour na prezent w tej wersji przedstawia najwyższą jakość starzoną w beczkach po sherry Oloroso z dodatkiem destylatów znajdujących się w 2 typach amerykańskich dębowych beczek.

Whisky butelkowana jest z zawartością 48% a podczas jej produkcji nie używa się procesów filtracji na zimno, aby trunek zawierał swój oryginalny charakter.

Smak whisky Aberlour na prezent Casg Annamh określa się jako jedwabisty i słodki. Pełno w nim czarnych wiśni, śliwek i rodzynek, a także lekko pikantnych przypraw. Aromat bazuje na słodkości przebitej akcentami pomarańczy, wiśni, rodzynek i imbiru. Finisz jest długi, zapełniony wiśnią, miodem, wanilią, cynamonem i dębem.

Whisky Aberlour na prezent – Double Cask Matured 12 Years Old

Aberlour 12 YO to whisky single malt, dojrzewająca w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie oraz po hiszpańskim winie sherry Oloroso.

Podczas 12 lat starzenia beczki nadają trunkowi odpowiednich walorów smakowych:

  • sherry Oloroso wypełnia whisky nutami przypraw korzennych i owocowych
  • Bourbon sprawia, że whisky uzyskuje słodkości i nut karmelowo waniliowych

Według destylarni trunek ten powinien bazować na owocach takich jak jabłka i czarne porzeczki, a jego zbożowy posmak powinien być jak najmniej wyczuwalny.

Smak 12YO opiera się na delikatnych nutach sherry połączonych z mleczną czekoladą, karmelem, goździkami i cynamonem. Aromat sprawia wrażenie bardzo łagodnego, wypełnionego dojrzałymi gruszkami i jabłkami, karmelem, miodem, śliwkami i dębiną. Finisz określić można jako średnio długi, rozgrzewający.

Filtruj wg ceny

Menu

THINC Pure products are only for use in states where the sale and consumption of such products are legal.

Weryfikacja wieku

Czy masz ukończone 18 lat?