Jak powstała whisky amerykańska?
Stany Zjednoczone określane są jako kraj imigrantów. To właśnie tam w 1620 roku do brzegów USA przypłynął statek, na którego pokładzie oprócz imigrantów znajdował się jęczmień i spory zapas whisky. Z czasem coraz więcej ludzi napływało do Ameryki, jednak zapasy whisky z dnia na dzień malały. Niestety przywiezione zboża potrzebne do produkcji alkoholu nie przyjęły się na amerykańskiej ziemi, co spowodowało o zapomnieniu whisky na okres 20 lat. Dopiero w 1640 roku, po decyzji o destylacji alkoholu w Ameryce Północnej, Wilhelm Hendriksen zapoczątkował produkcję whisky. Przez brak dostępu do podstawowego zboża potrzebnego do stworzenia popularnej szkockiej i irlandzkiej whisky, mężczyzna postanowił użyć kukurydzy oraz żyta. Przez następne 100 lat alkohol ten znów został zapomniany, aby potem na nowo narodzić się w wersji żytniej. Whisky amerykańska z początku w smaku przypominała bardziej wódkę, jednak ludzie szybko odkryli, że beczki, których używali jedynie do przechowywania alkoholu nadają jej smaku i aromatu. Zaczęto więc przykładać większą uwagę do czasu leżakowania whisky. Przez lata whisky amerykańska zyskiwała na popularności i stawała się przysmakiem wielu mieszkańców całego kraju i świata.
Czym różni się bourbon od whisky?
Amerykańskie prawo dotyczące produkcji rozróżnia kilka jej rodzajów. Przede wszystkim dzielone jest to na zawartość danego zboża w alkoholu. W większości przypadków główny składnik musi obejmować 51% całej zawartości. Główny podział whisky dzieli się na:
- Bourbon whisky – zawartość kukurydzy min. 51%
- Wheat whisky – zawartość pszenicy min. 51%
- Rye whisky – zawartość żyta min. 51%
- Malt whisky – zawartość słodu jęczmiennego min. 51%
- Rye Malt whisky – zawartość słodu żytniego min. 51%
- Corn whisky – zawartość kukurydzy min. 80%
Amerykańska whisky – bourbon
Bourbon najbardziej kojarzy się z alkoholami z Ameryki. Jego główną cechą jest to, że do jego produkcji wykorzystuje się kukurydzę. Jej zawartość nie może być niższa niż 51% i jest to ustalone prawnie. Bourbon produkowany jest głównie w Kentucky, choć nie ma zasady, że to właśnie tam musi powstawać. Whisky amerykańska tego typu musi leżakować w świeżych drewnianych beczkach minimum 2 lata do uzyskania odpowiedniego smaku. Bourbon wyróżnia się na tle innych whisky charakterystycznym smakiem słodyczy, owoców tropikalnych oraz wanilii. Świetnym przykładem bourbon’u jest:
Jim Beam White Label – destylowany w Kentucky, najpopularniejszy bourbon na świecie, jego zacier to 75% kukurydzy, 13% żyta i 12% słodu jęczmiennego, w smaku jest karmelowy w połączeniu z toffi i wanilią, wyczuć można nuty płatków kukurydzianych, wiśni i pieprzu
Jim Beam Black Extra Aged – leżakuje zdecydowanie dłużej w białych beczkach dębowych od swojego poprzednika, w smaku jest półsłodki, wykończony mocnymi nutami dębu oraz karmelu.
Tennessee whisky
Jest to najbardziej popularna whisky, obok tej z Kentucky, na całym świecie. Różnica pomiędzy innymi amerykańskimi whisky, a tą jest taka, że Tennessee Whisky zawiera mniej kukurydzy niż bourbon oraz przechodzi przez specjalny proces filtrowania. Alkohol ten przepuszczany jest przez trzymetrowe warstwy węgla klonowego, dzięki czemu otrzymuje wyjątkowy smak i kolor. Okryta największą sławą, Tennessee Whisky to oczywiście marka Jack Daniel’s. Firma ta posiada wiele odmian smakowych i wyróżnia się na tle innych. Najbardziej rozpoznawalnymi przedstawicielami tego trunku są:
- Jack Daniel’s No. 7 – trunek znajdujący się w topce najpopularniejszych alkoholi całego świata, blisko mu do bourbon’u, w smaku mocno wyczuwalne jest toffi, wanilia oraz dym klonowy, co zawdzięcza się 10 dniowej filtracji
- Jack Daniel’s Tennessee Honey – jego kolor jest bursztynowo-żółty, a sama butelka ma przypominać plaster miodu, smak jak sama nazwa wskazuje jest mocno miodowy, jednak przebijają go nuty cynamonu.
Whisky amerykańska na prezent
Ameryka jest jednym z największych producentów whisky na całym świecie. Alkohole pochodzące z destylarni tego kraju podbijają serca odbiorców na całym świecie. Jeśli szukasz dobrego alkoholu na prezent – bourbon i wszystkie inne whisky z Ameryki sprawdzą się idealnie. Na podarujalkohol.pl możesz stworzyć dedykowaną etykietę i urozmaicić wygląd butelki. Personalizowana naklejka z życzeniami, podziękowaniami czy wyrazem uczuć w połączeniu z idealnym trunkiem stworzy niepowtarzalny i trafiony podarunek.