Whisky japońska – Sklep online
Whisky japońska może pochwalić się krótką, bo zaledwie 100 letnią historią. Alkohol ten przybył do Japonii ze Szkocji w 1870 roku i zawojował w świecie trunków tego kraju. Mówi się że to wtedy powstała pierwsza japońska whisky jednak bliżej prawdy jest fakt, że w 1920 roku dwoje mężczyzn spotkało się i przyczyniło do podziału japońskiego rynku whisky. To właśnie Shinjiro Torii, mający kapitał, oraz Masataka Taketsuru, posiadający wiedzę na temat destylacji zdobytą poprzez pracę w gorzelniach szkockich, połączyli siły i stworzyli pierwszą destylarnię whisky w Japonii. Miejsce to otworzyło się w 1923 roku w Kyoto na wyspie Honshu i nosiło nazwę Kotobukiya. To właśnie stamtąd w 1929 roku na półki sklepowe trafiła pierwsza whisky japońska – Suntory Whisky Shirofuda. Na nieszczęście lub, patrząc na te wydarzenie z dzisiejszego punktu widzenia – na szczęście, drogi Torii i Taketsuru rozeszły się w 1934 roku. Masataka od początku bliższy był do tworzenia ciężkiej torfowej whisky, podobnej do szkockiej, a Shinjiro dążył do uzyskania lekkiego i kwiatowego trunku. W ten sposób narodziły się dwie wiodące marki japońskiej whisky – Yamazaki (Suntory) i Yoichi (Nikka). Każdy z panów przez następne lata otworzył kolejne destylarnie, a ich alkohole królują na półkach zarówno w Japonii, jak i na całym świecie. Oprócz destylarni należących do tej dwójki, w Japonii powstało jeszcze kilka innych miejsc, gdzie produkowana jest whisky japońska. Są nimi między innymi destylarnia Fuji Gotemba, która należy do grupy Kirin, destylarnia White Oak robiąca whisky od 2007 roku, Shinshu Mars, Chichibu oraz Akkeshi. Wszystkie te destylarnie tworzą światowej sławy whisky, dlatego też dzisiaj whisky japońska należy do najdroższych i najbardziej pożądanych trunków na całym świecie.
Whisky japońska – czym się cechuje?
W przeciwieństwie do innych krajów produkujących whisky, Japonia nie ma żadnych restrykcji związanych z tworzeniem tego alkoholu. Jedyną zasadą jest to, że whisky japońska ma być zrobiona ze zboża i musi leżakować w drewnianych beczkach. Nie ma reguły co do rodzaju zboża, czasu leżakowania ani mocy alkoholu, przez co istnieje wiele japońskich whisky, które nie mają nawet 40%. Warto wspomnieć o tym, że whisky japońska nie musi być produkowana w Japonii! Przez ten fakt wiele marek tworzy swoje japońskie alkohole, które z Krajem Kwitnącej Wiśni nie mają nic wspólnego. Na szczęście Unia Europejska wprowadziła swoje wymogi dotyczące eksportu whisky z Japonii, dzięki czemu alkohol, który znajdziemy na naszych półkach sklepowych musi mieć minimum 40%, a jego minimalny czas leżakowania powinien wynosić 3 lata.
Whisky japońska – produkcja
Większość japońskich whisky to blendy, jednak w tym kraju nie ma tradycji wymieniania się beczkami, przez co trunek powstaje zazwyczaj w 100% z jednej destylarni lub z destylarni należących do jednego właściciela. Jednakże ich smak jest wyrazisty i wyjątkowy, gdyż popularne jest mieszanie ciężkich destylatów z alembików z tymi lekkimi pochodzącymi z kolumn. Takie połączenie pozwala na zróżnicowanie smaków i uzyskanie oczekiwanych efektów.
Whisky japońska na prezent
Największym japońskim destylatorem whisky jest Suntory. W jego skład wchodzą Yamazaki, Hakushu i Chita. To właśnie w tych destylarniach powstają najlepsze whisky japońskie na świecie. Na naszej stronie dostępne są dwa wyjątkowe rodzaje tej whisky:
- Whisky Hibiki Japanese Harmony – whisky blended, tworzona z trzech destylatów – dwa single malt i jeden single grain, czyli podwójna słodowość z dodatkiem zboża, w smaku wyczuwa się różę, owoc liczi, dojrzałą pomarańczę, rozmaryn, drzewo sandałowe, białą czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczy, a dogłębni smakosze odnajdują w niej przyprawione kwiaty miodu i nuty ananasa
- Suntory Toki Blended Japanese Whisky – w jej produkcji odgrywają rolę trzy destylarnie – na początek wytworzenie w Hakushu, a następnie dodatek whisky zbożowej z The Chita oraz dojrzewającej w dwóch rodzajach amerykańskich i europejskich beczek – Yamazaki, w smaku jest orzeźwiająca i słodka z nutami brzoskwiń i jabłek w połączeniu z wanilią, ciastem i migdałami.
Równie świetna jest whisky japońska pochodząca od marki Minami Alps, Wine and Beverage Company Limited. Tenjaku Blended Japanese Whisky to whisky blended, powstaje ze słodowanego jęczmienia i kukurydzy. Jej butelka charakteryzuje się symbolem “hibari” co w tłumaczeniu oznacza skowronek. W smaku jest łagodna, połączona z nutami owoców, wanilii i orzechów.
Whisky japońska charakteryzuje się wyjątkowością i zachwyca swoim smakiem. Z pewnością jest ona świetnym wyborem na prezent. Podarujalkohol.pl oferuje stworzenie własnej, dedykowanej etykiety, która sprawi, że butelka stanie się niepowtarzalna i poradzi sobie w roli idealnego podarunku.