Ile kosztuje dobry rum?
Rum to popularny trunek tworzony ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub z melasy. Swoją sławę ukazuje w barach jako idealna baza do wielu drinków. Taką bazą jest rum do 100 zł – dobry w smaku i idealnie łączący się z innymi napojami. Mamy też kategorię rum do 200 zł, której przedstawiciele szczycą się dłuższym czasem leżakowania w dębowych beczkach, dzięki czemu smak alkoholu jest delikatniejszy. Zdecydowanym produktem premium jest rum do 300 zł. Trunki tej kategorii pije się raczej bez dodatków, gdyż cały, wystarczający i wyjątkowy smak kryje się w czystym napoju. Zastanawiasz się jaki rum kupić i w jakiej jest cenie? Sprawdź nasze zestawienie popularnych i cenionych alkoholi.
Rum do 100 zł
Rum do 100 zł mimo niższej ceny został wiele razy doceniony przez krytyków i smakoszy trunków alkoholowych. Rum do 100 zł możemy spotkać w wielu barach i restauracjach, gdyż jest on świetną podstawą i dodatkiem do drinków i koktajli serwowanych w tych miejscach. Trunek ten równie dobrze odnajduje się sam umilając wspólne spotkania.
- Bacardi Carta Negra – trunek ten to mieszanka rumów na bazie melasy, które spędzają 4 lata w mocno wypalonych dębowych beczkach. Destylacja rumu odbywa się w kolumnach, a sam trunek przechodzi przez proces filtracji węglem drzewnym. Smak jest wyrazisty, pełen nut dymnych zrównoważonych słodkością wanilii i czekolady mlecznej. Zapach przypomina egzotyczne owoce, palone migdały i karmel. Finisz jest niezbyt długi, lekko dymny i słodki.
- Bacardi Carta Blanca – jest to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych rumów na świecie. Blanca to niezbędnik każdego baru serwującego shoty i różnorodne drinki. Alkohol leżakuje w beczkach z białego amerykańskiego dębu, a także jest podwójnie filtrowany węglem drzewnym, który nadaje lekkości i łagodności. Smak rumu to przede wszystkim słodkie owoce, dojrzałe banany i orzechy. W zapachu kryją się aromaty kwiatowe i świeży ananas.
- Bacardi Carta Oro – w skład tego trunku wchodzi aż 14 różnych destylatów, które dojrzewają w dębowych beczkach w przedziale od 3 do 5 lat. Sposób opalania beczek, w których leżakuje wpływa na jego smak, przypominający palony karmel. Oro jest złożonym blendem, który cechuje się złocistym kolorem ( “oro” w języku hiszpańskim oznacza złoto). Rum w smaku jest dość słodki, pełen nut owoców, palonego karmelu, toffi oraz dębiny. Zapach trunku jest waniliowy, a finisz cytrusowy.
- Captain Morgan White – trunek jest pięciokrotnie destylowany, a swój smak zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Jest to biały rum, którego aromat to palony cukier oraz orzechy. Smak rumu to słodycz połączona z wytrawnym finiszem. Pijąc ten trunek wyczuwalne są akcenty wanilii, korzeni, cytrusów i trawy cukrowej.
- Captain Morgan Original Spiced Gold – trunek może poszczycić się prawdziwą i wyjątkową historią. Captain Morgan, ceniony korsarz, to twórca dzisiejszej marki rum, który nazwał alkohol swoim imieniem. Mężczyzna zmarł w 1688 roku, natomiast receptura tworzenia trunku została zachowana i stosuje się ją do dzisiaj. Original Spiced Gold ma charakterystyczny smak tajemnych przypraw. Jest on intensywny i bogaty w aromaty korzenne, dębowe oraz waniliowe.
Rum do 200 zł
Rum do 200 zł cechuje się dłuższym czasem leżakowania w dębowych beczkach. Najczęściej beczki te są mocno opalane, a poprzednimi alkoholami w nich przebywającymi było wino lub bourbon. Dzięki temu rum do 200 zł nabiera wyjątkowego smaku, a także staje się delikatny i łagodny. Mimo wysokiej zawartości alkoholu, smak jest przyjemny i dobry do picia bez dodatków lub na lodzie.
- Bacardi Reserva Ocho – w języku hiszpańskim “ocho” oznacza osiem. To właśnie osiem lat rum spędza w dębowych beczkach gdzie dojrzewa i nabiera wyjątkowego, głębokiego smaku opartego na suszonych owocach i przyprawach. Twórcy uważają, że najlepszy sposób picia tego trunku to brak dodatków – Bacardi Reserva Ocho jest idealny taki, jaki jest. Zapach rumu to przede wszystkim suszone owoce, wanilia, karmel, kawa, tytoń i pomarańcza. Smak bazuje dojrzałych owocach połączonych z cytryną, suszoną śliwką i gałką muszkatołową.
- Bumbu Rum The Original – trunek wytwarzany jest w Barbados przez markę Bumbu Rum Company. Do jego produkcji wykorzystywana jest świetna jakościowo, lokalna woda oraz trzcina cukrowa pozyskiwana z obszaru Karaibów. Twórcy stawiają na wytwarzanie alkoholu w małych partiach, dzięki czemu mogą nadzorować jakość i smak każdej butelki. Bumbu charakteryzuje się smakiem pełnym karmelu, wanilii i cynamonu. Wyostrzone nosy wyczują w nim słodycz i aromat dojrzałych bananów. Finisz jest mocno korzenny.
Rum do 300 zł
Rum do 300 zł z pewnością można określić alkoholem premium. Trunek ten spędza długie lata w dębowych beczkach, a także przechodzi przez filtracje, które łagodzą smak alkoholu. Koneserzy zgodnie twierdzą, że rum do 300 zł powinno się pić bez żadnych dodatków. Smak samego trunku jest wyjątkowy i zachwycający sam w sobie. Rumy w tej półce cenowej będą świetnym prezentem dla smakoszy bogatych i zawierających głębię alkoholi.
- Bacardi Gran Reserva Diez – zdecydowanie można nazwać go rumem premium. Czas jego leżakowania w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie wynosi 10 lat, dzięki czemu jest łagodny i aksamitny. Dodatkowo trunek ten zostaje poddany filtracji węglem drzewnym. Jego smak jest owocowy i słodki, dzięki wyrazistym karmelowym nutom. Świetnie smakuje bez dodatków, ze względu na praktycznie niewyczuwalny aromat alkoholu. Główne walory smakowe jakie posiada to gruszka, banany, owoce tropikalne i wanilia. Zapach przypomina kandyzowane owoce, a finisz jest długi i marcepanowy.
- Admiral Rodney HMS Royal Oak – nazwa rumu pochodzi od okrętu pod dowództwem admirała Rodneya, który uczestniczył i dużo zdziałał w bitwie morskiej z Francuzami o dominację na Karaibach. Destylaty zawarte w trunku leżakowały w amerykańskich dębowych beczkach od 7 do 12 lat. Smak alkoholu to przede wszystkim nuty dębu przebite karmelem i cynamonem. Oprócz tego wyczuwalne są przyprawy, suszone owoce, a także wanilia. Zapach rumu jest cynamonowy z akcentami miodu i suszonych śliwek. Finisz jest długi, pozostawiający posmak owoców.