Białe czy czerwone wino – do czego podawać i na jaką okazję?

 

Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje z fermentacji soku z winogron. Alkohol ten wiele osób próbuje wyrabiać samodzielnie, jednak prawdziwi koneserzy z chęcią płacą wysokie ceny za to, by otrzymać kieliszek najlepszego trunku. Napój ten występuje w dwóch głównych wersjach – białej i czerwonej. Czym się różnią i kiedy powinno się je serwować? Czytaj dalej, aby poznać odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące win!

Wino białe czy czerwone?

Pierwszym pytaniem, które pada prawie zawsze, gdy przychodzi wybrać napój alkoholowy do posiłku lub na prezent jest „białe czy czerwone wino”? Wbrew pozorom wybór ten może okazać się naprawdę prosty, jeśli znasz swoje preferencje oraz charakterystykę obu trunków. Jak się okazuje, nie każdy jest dobry na każdą okazję, dlatego warto wiedzieć, czym się różnią i kiedy należy postawić właśnie na nie.

Zarówno białe, jak i czerwone wino może posiadać pewne właściwości zdrowotne. Szczególnie czerwone wino znane jest z tego, że może bardzo dobrze wpływać na układ krwionośny oraz trawienie, dzięki czemu poprawia krążenie. Z tego powodu trunek ten jest niezwykle popularny w restauracjach i często wybierany do dań głównych.

Warto wspomnieć o tym, że oba rodzaje wina to doskonały pomysł na prezent, szczególnie dla kobiety. Poszukując odpowiedniego napoju alkoholowego dla solenizantki, można też wziąć pod uwagę wina musujące, takie jak Carlo Rossi, które cechują się bardzo dużą łagodnością, a często także niską zawartością alkoholu.

Szczególnie popularnym upominkiem są te z linii Refresh, które występują w różnych wariantach smakowych, takich jak Sweet Citrus, czy też Pomegranate. Są odświeżające i lekko musujące, dzięki czemu świetnie sprawdzą się też jako zamiennik szampana! Wybierając wino na prezent lub jako dodatek do upominku, sukces jest gwarantowany!

Białe wino – do czego serwujemy?

Kluczową kwestią przy wyborze wina jest jednak to, do czego powinno się je serwować. Na pierwszy ogień idzie wino białe, które mimo wszystko jest trochę mniej popularne od tego klasycznego, czerwonego. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o jego produkcji, bazującej na jasnych winogronach, pojawiły się już 2500 lat temu!

Białe wino, takie jak Carlo Rossi Moscato, powinno się spożywać wraz z posiłkami, szczególnie z daniami głównymi. Dzięki odpowiedniemu dopasowaniu napoju alkoholowego do jedzenia można liczyć na uwydatnienie smaku wina, a także na nowe doznania smakowe podczas spożywania obiadu, czy też kolacji.

Co do białego wina pasuje najlepiej? Zazwyczaj alkohol ten serwowany jest do ciężkich dań, w których dominują produkty smażone lub sos. Podaje się je także do białego mięsa, na przykład drobiu, a także owoców morza. Popularne jest także picie białego wina przed posiłkiem, jako aperitif.

Oprócz tego ważną kwestią pozostaje też to, jak pić białe wino. Na pewno nie obejdzie się bez odpowiednich kieliszków. Zazwyczaj podaje się je w tych smukłych i wysokich, o kształcie tulipana. Dzięki temu napój prezentuje się bardzo wytwornie i elegancko. Oprócz tego warto też zwrócić uwagę na rodzaj szkła. Wybierając to do wina białego, najlepiej postawić na cienkie i przezroczyste kieliszki, dzięki którym będzie można obserwować piękny kolor napoju. Wina łagodne będą miały o wiele jaśniejszą, słomkową barwę, natomiast te mocne mogą się nawet pojawić w odcieniach żółtego.

Czerwone wino – do czego podawać?

Tak samo, jak w przypadku wyboru wina białego, tak i przy winie czerwonym niezwykle ważna jest sama potrawa. Zależnie od tego, co będziesz jadł, możesz wybrać jedno z wielu win czerwonych – wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mimo że nic nie stoi na drodze do eksperymentowania, to warto dostosowywać połączenia w sposób, jaki robią to prawdziwi koneserzy.

Co do czerwonego wina? Te wytrawne, takie jak Jacob’s Creek to doskonały napój do serów oraz ryb smażonych. Oprócz tego bardzo często wybierane są jako dodatek do czerwonego mięsa, na przykład dziczyzny, kaczki, czy nawet gęsiny. Niektórzy polecają je także do potraw, których głównym składnikiem są grzyby.

Wina czerwone słodkie i półsłodkie to idealny towarzysz wszystkich deserów – od ciast, przez torty, desery lodowe i inne słodkości. Czasem są też one proponowane podczas degustacji serów. Zależnie od upodobań można te smaki mieszać i sprawdzać nowe połączenia, jednak te polecane przez specjalistów pozwalają na najlepsze doznania smakowe.

Warto też zwrócić uwagę też na to, jak pić czerwone wino. Oczywiście jest to rodzaj napoju alkoholowego, który można sączyć i zanurzać się w jego smaku, zarówno podczas posiłków, jak i spotkań towarzyskich. Kluczową kwestią pozostaje wybór odpowiednich kieliszków, które różnią się od tych wybieranych do wina białego. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że czerwone wino zmienia swoje właściwości przy styku z powietrzem. Uwydatnieniu podlegają przede wszystkim jego aromat i smak. Dlatego tez tak ważne jest, aby podać je w dopasowanych kieliszkach. Jak powinny one wyglądać? Do wina czerwonego, na przykład Carlo Rossi, poleca się podawać w kieliszkach wykonanych ze szkła, cechujących się zwężanymi ściankami. Wyglądem przypominają one kroplę – są najszersze przy dnie kielicha i zmniejszają się wraz z pięciem się w górę.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, czerwone wino to doskonały pomysł na prezent, szczególnie dlatego, że ma bardzo duże zastosowanie i można je spożywać do szerokiego zakresu potraw. Świetnie sprawdzi się jako upominek od gości dla gospodarzy podczas uroczystego obiadu, czy też kolacji. Oprócz tego jest to też ciekawa propozycja na prezent z okazji dnia matki, walentynek oraz rocznicy ślubu.

Aby upominek taki stał się ciekawszy i przede wszystkim, by zrobił duże wrażenie, można urozmaicić go o specjalną, dedykowaną etykietę ze spersonalizowanymi życzeniami. Możesz na niej umieścić zarówno imię solenizanta lub solenizantów, jak i swój podpis, dzięki któremu Twój prezent bez wątpienia zostanie zapamiętany i będzie doskonale zdobił każdą półkę i barek!

Menu