Blended whisky – Sklep online
Blended whisky powstaje poprzez zmieszanie ze sobą kilku rodzajów whisky, a także innych dodatków takich jak barwniki, spirytusy zbożowe i aromaty. Zazwyczaj alkohol ten tworzony jest z jednej (w lepszych rodzajach z kilku) whisky wysokiej jakość – single malt oraz kilku innych, gorszych jakościowo whisky zbożowych, czyli grain whisky.
Jaka jest różnica między single malt whisky, a blended whisky?
Single malt whisky to trunek wysokiej jakości, tworzony poprzez destylację alembikową, która cechuje się mniejszą wydajnością, jednak podczas jej procesów nie zabiera całego alkoholu, dzięki czemu smak single maltów jest bardziej wyrazisty i złożony.
Blended whisky powstaje poprzez ogromną produkcję przemysłową, a do jej tworzenia wykorzystuje się destylację kolumnową, która jest zdecydowanie szybsza, wydajniejsza i tańsza od alembików. Dzięki temu alkohol może być tworzony w zawrotnym tempie na skalę światową.
Jednak największą różnicą między blended whisky, a single malt są zboża wykorzystywane do ich produkcji. Single malt powstaje tylko ze sfermentowanego zacieru ze słodu jęczmiennego, drogiego i trudnego w uprawie, a blended whisky tworzona jest z połączenia single maltów i grain whisky, czyli whisky powstającej z mieszanki różnych zbóż, np. kukurydzy, pszenicy i żyta. Fakt ten sprawia, że blended whisky jest zdecydowanie tańsza w produkcji oraz może być wytwarzana dużo szybciej od whisky słodowej.
Blended whisky – warto ją docenić
Mimo że whisky mieszana stawiana jest w roli tej “gorszej”, jej smak zachwyca miliony odbiorców na całym świecie. Dlaczego? Przede wszystkim dzięki odpowiedniemu zmieszaniu składników jest ona przyjemniejsza w odbiorze. Warto zauważyć, że blended whisky musi być idealnie dopracowana, bo nie sztuką jest wrzucenie do jednej beczki stu różnych alkoholi i czekanie “co z tego wyjdzie”. Blended Masterzy wkładają całe serce, wiedzę i umiejętności, aby zmieszać wszystko w odpowiednich proporcjach do uzyskania idealnego i wyjątkowego smaku. Zawód ten jest bardzo szanowany, gdyż to właśnie oni czuwają nad produkcją każdej butelki i pilnują, aby jej zawartość była zawsze tak samo znakomita. Zatem blended whisky jest trunkiem, który mimo łatwiejszych i tańszych procesów tworzenia przechodzi przez dokładne i staranne dopracowanie, dzięki czemu podbija kubki smakowe wielu koneserów i amatorów tego alkoholu.
Wiek blended whisky
Wielu producentów nie zawiera na butelce wieku trunku, z powodu mieszania whisky o różnym czasie leżakowania. Jednakże przepisy w wielu krajach ustalają minimalny czas dojrzewania alkoholu. W Szkocji, Kanadzie i Irlandii minimalnym okresem przebywania whisky w drewnianych beczkach są 3 lata. Stany Zjednoczone mają trochę inne prawo, gdyż tam single malt whisky, a dokładnie straight whisky (w USA single malt whisky nie występuje) musi stanowić 20% butelki i na tej podstawie określany jest wiek trunku.
Oczywiście istnieją też blended whisky, na których butelce widnieje wiek alkoholu, który odnosi się do najmłodszego trunku użytego w mieszance.
Światowej sławy blended whisky
Blended whisky ma wielu zwolenników na całym świecie, a jej produkcją zajmują się znane i bardzo popularne marki. Jednymi z najbardziej rozpoznawalnych producentów tego alkoholu są Ballantine’s i Johnnie Walker. Obie te firmy tworzą świetne whisky, goszczące na imprezach, w barach i w domach w każdym kraju. Najsłynniejszymi przedstawicielami są:
- Ballantine’s Finest Blended Scotch Whisky – kultowy, najbardziej rozpoznawalny produkt marki. Produkowany na podstawie tej samej receptury od 1910 roku jasnozłoty trunek w smaku jest delikatny i zrównoważony. Pełno w nim nut czerwonych jabłek, mlecznej czekolady i wanilii. W zapachu wyczuwalny jest miód wrzosowy i akcenty korzenne.
- Johnnie Walker Red Label Whisky – z pewnością jedna z najpopularniejszych whisky blended, opakowana w charakterystyczną, smukłą butelkę. W smaku jest kremowo waniliowa z dodatkami kwaśnych jabłek, karmelu, toffi i drewna. Jej zapach bazuje na miodzie, jabłkach i gruszkach, a finisz jest dość pikantny.