Wódka – gatunki, rodzaje i odmiany

  1. Alkohol na prezent
  2. Pomysły na prezent
  3. Wódka – gatunki, rodzaje i odmiany

Wódka – gatunki, rodzaje i odmiany

Wódka uznawana jest za najsłynniejszy trunek w Polsce, a jej nazwa kojarzona jest z naszym krajem na całym świecie. Nie od dziś wiadomo, że Polacy słyną z picia tego alkoholu, jednak wódka zdobyła swoją popularność w wielu krajach. Śmiało można uznać, że wódka jest rodzimym alkoholem, choć do dziś istnieje wiele sporów na temat jej pochodzenia. W Polsce istnieje wiele gorzelni zajmujących się tworzeniem i eksportem tego trunku, a produkty pochodzące od naszych marek podbijają serca krytyków w każdym miejscu na Ziemi.

Wiele osób uważa, że wódka nie ma rodzajów, a smak każdej butelki niczym się nie różni. Jest to mylne stwierdzenie!

Początki produkcji wódki

Kiedyś wódka stosowana była wyłącznie w celach lekarskich lub do produkcji perfum. Dopiero później zaczęto postrzegać ją i wytwarzać jako trunek wysokoprocentowy zdatny do picia. Jej początki były trudne ze względu na zniechęcający smak, który próbowano zamaskować ziołami i przyprawami. Dopiero po odkryciu destylacji ciągłej zachodzącej w kolumnach, wódka nabrała tempa i zaczęła podbijać świat. Dlaczego destylacja kolumnowa ciągła pomogła? Dlatego, że pozwoliła na całkowite i dokładne oczyszczanie spirytusu, dzięki czemu powstała wódka czysta.

Jak powstaje wódka?

Produkcja wódki rozpoczyna się w kolumnach, gdzie poddawany fermentacji zostaje zacier będący połączeniem cukrów, drożdzy i wody. Fermentacja wyłania 8% roztwór, który przechodzi przez destylację do uzyskania około 90% koncentracji alkoholu. Następnym, ważnym krokiem jest rektyfikacja, dzięki której usuwa się nieprzyjemny i ostry smak. Dzięki tym procesom powstaje spirytus rektyfikowany.

W następnych etapach produkcji do spirytusu rektyfikowanego dodaje się destylaty ze specjalnych mas zbożowych, a także dochodzi do procesów obróbki węglem drzewnym dla uzyskania jeszcze przyjemniejszego smaku. Na sam koniec całość rozcieńcza się wodą do uzyskania 40% trunku, który zamykany jest w szklanych butelkach gotowych do podania konsumentom.

Rodzaje wódki

Wódka tworzona jest przede wszystkim ze spirytusu rozcieńczonego z wodą, a jej zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj 40%. Jednak do jej produkcji używa się także innych dodatków, dzięki czemu możemy podzielić ją na:

Wódki czyste

Wódki czyste – do jej powstania używa się spirytusu rektyfikowanego rozcieńczonego z wodą. Trunek ten można kwalifikować poprzez trzy rodzaje:

  • zwykłe: do ich produkcji wykorzystuje się spirytus rektyfikowany, ziemniaczany lub zbożowy
  • wyborowe: sam spirytus nazwany jest wyborowym, a jego rektyfikacja jest przynajmniej dwukrotna
  • luksusowe: w tym wypadku spirytus jest luksusowy i wielokrotnie rektyfikowany
  • premium i superpremium: ich procesy produkcji przechodzą przez wielokrotną destylację i filtrację

Wódki gatunkowe

Wódki gatunkowe – tworzone ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych i cukru. Wódki gatunkowe dzielimy na:

  • naturalne: do ich produkcji używa się destylatów nierektyfikowanych
  • zwykłe: powstają z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych
  • bimber: otrzymuje się go dzięki spirytusowi destylowanemu i nierektyfikowanemu

Wódka czysta czy smakowa?

Popularna, czysta wódka kojarzona jest z mocnym smakiem, który musi trafić w gusta odbiorcy. Trunek ten częściej króluje wśród mężczyzn pijących go z kieliszków lub w postaci drinków. Z pewnością jest to popularny alkohol towarzyszący wielu imprezom, jednak rzadko połączony z przyjemnym posmakiem w ustach. Mało kto stara się wydobyć z czystej wódki jej walory smakowe, a naprawdę warto! Korzystając z powszechnie dostępnej wiedzy na temat tego, jak pić wódkę, można poznać skryte w niej smaki, które zachwycają koneserów alkoholi. Jeśli jednak nadal nie możesz przekonać się co do wspaniałego smaku czystej, spróbuj wódki smakowej.

Wódka smakowa cechuje się dodatkami smakowymi, aromatycznymi, a nawet barwiącymi, które odsuwają na bok mocny smak alkoholu. Do produkcji wódek smakowych wykorzystuje się owoce, kwiaty, trawy, nasiona, drewno, zioła, olejki eteryczne, barwniki oraz inne składniki, które łagodzą intensywność alkoholu i nadają odpowiedniego smaku. Kolorowa wódka jest dobrą opcją dla wielbicieli łagodniejszych, choć wysokoprocentowych trunków. Z pewnością jest ona lubiana przez kobiety, które gustują w mocniejszych ale słodkich alkoholach.

Shoty i drinki na bazie wódki

W barach, restauracjach i knajpach popularnymi napojami są drinki i shoty na bazie wódki. Jeśli chcesz napić się takiego napoju nie musisz wybierać się na miasto! Świetne w smaku, ładnie wyglądające i przede wszystkim proste w zrobieniu drinki i shoty możesz przygotować w domu. Oto przykłady napojów alkoholowych, które podbiją serca twoich gości:

Sex on the Beach

  • 80 ml czystej wódki,
  • 40 ml likieru brzoskwiniowego,
  • 80 ml soku pomarańczowego,
  • 80 ml soku żurawinowego,
  • lód

Do dużej szklanki wrzuć lód i wlej sok żurawinowy. Resztę składników wymieszaj w shakerze i dodaj do szklanki wlewając powoli po jej ściance. Zamieszaj i gotowe!

Wściekły pies

  • ⅔ kieliszka wódki
  • ⅓ kieliszka soku malinowego (najlepiej syrop)
  • kilka kropel tabasco

Kieliszek napełnij wódką, następnie wlej sok malinowy i poczekaj aż spłynie na dno. Dla mocnego i wyjątkowego smaku dodaj kilka kropli tabasco. Pij na raz!

Menu