Jakie są rodzaje i gatunki whisky? Charakterystyka

  1. Alkohol na prezent
  2. Pomysły na prezent
  3. Jakie są rodzaje i gatunki whisky? Charakterystyka

Rodzaje whisky – wszystko co musisz wiedzieć o historii

Whisky na prezent to popularny trunek pochodzący z Irlandii. To właśnie tam w VII Iryjscy mnisi stworzyli aqua vitae, czyli “wodę życia”. W dawnych czasach whisky traktowana była jako mikstura lecznicza pomagająca przy kolce, paraliżu i ospie. Już dwieście lat później receptura tworzenia słynnego leku trafiła do Szkocji, gdzie zaczęto wykorzystywać ją bardziej jako trunek do zabawy, niż lekarstwo. Władze Irlandii i Szkocji szybko zauważyły wzrost popularności whisky, nakładając na jej sprzedaż wiele podatków. Ta sytuacja spowodowała, że gatunki whisky zaczęto produkować “na czarno” w ukrytych i nielegalnych miejscach. Dopiero w 1823 roku podatek zdecydowanie zmalał co przyczyniło się do wprowadzenia destylacji ciągłej i rozwoju produkcji whisky. Duże znaczenie miało także działanie szkodnika filoksery, który wyniszczył winnice we Francji, odstawiając na bok popularny w tamtych czasach koniak. Później branża whisky spotkała się z kolejnym upadkiem związanym z prohibicją, ale odbudowała się i aż do dzisiejszych czasów prężnie działa na całym świecie. Różne rodzaje whisky stały się kultowymi trunkami goszczącymi w domach i na imprezach ludzi z każdego kraju.

Jakie są gatunki whisky?

Whisky to napój spirytusowy wytwarzany z zacieru ziaren jęczmienia, żyta i kukurydzy. Aby uzyskać odpowiednią barwę i smak, w zależności od tego jakie rodzaje whisky nas interesują, jedne z nich muszą dojrzewać w drewnianych beczkach minimum dwa lata, a inne minimum trzy. Jeśli zastanawiamy się jakie są gatunki whisky – możemy wymienić je na dwa sposoby.

Jednym ze sposobów klasyfikacji jest kraj pochodzenia trunku. W świecie miłośników i amatorów tego alkoholu najpopularniejsze są:

  • Whisky szkocka – jak nazwa wskazuje, musi być produkowana w Szkocji. Ważnym elementem jej produkcji jest dwukrotna destylacja oraz wędzenie w torfowym dymie nadającym jej charakterystyczny smak. Szkocka dojrzewa minimum 3 lata.
  • Whisky irlandzka – Produkowana w Irlandii przechodzi potrójną destylację oraz dojrzewa w drewnianych beczkach przez trzy lata. Proces ten nadaje jej aromatu i wyjątkowego smaku.
  • Whisky amerykańska – nazywana potocznie Bourbon.  Whisky z Ameryki. której proces powstania jest wyjątkowy ze względu na tylko jedną destylację. Dodatkowo trunek ten przed trafieniem do butelki musi zostać przefiltrowany przez węgiel drzewny. Czas leżakowania w beczkach trwa minimum dwa lata i odbywa się w Kentucky.
  • Whisky japońska – Produkowana od 1870 roku. Jest mniej popularna, jednak jej sława rośnie w siłę, dzięki docenieniu przez konsumentów. W smaku jest najbardziej zbliżona do szkockiej. Czas jej leżakowania wynosi minimum 3 lata, jednak istnieją wersje, które w beczkach spędzają nawet 18 lat.

Rodzaje whisky można grupować także na podstawie surowca, z którego jest zrobiona. W tym przypadku mamy do czynienia z:

  • Whisky słodowa, czyli malt whisky – tworzona z historycznie najstarszej receptury, według której mnisi przygotowywali “wodę życia”. W procesie jej wytwarzania używa się miedzianych alembików. Jej destylacja robiona jest partiami, a jedynymi składnikami wykorzystywanymi do produkcji są słodowany jęczmień, woda i drożdże.
  • Single Malt Whisky, czyli tworzony z jednego rodzaju słodu jęczmienia w jednej destylarni alkohol. Mniej popularne rodzaje whisky słodowej to pure malt, czyli trunek mieszany, pochodzący z kilku destylarni, tworzony w alembikach typu pot still ze słodu jęczmienia.
  • Whisky zbożowa, czyli grain whisky – tworzona dzięki destylacji ciągłej, która zdecydowanie ułatwia wszelkie procesy i pozwala na masową produkcję. Whisky zbożowa, jak nazwa wskazuje, tworzona jest z wielu surowców zbożowych, a jej smak może przypominać swojską wódkę, jednak dzięki długiemu leżakowaniu nadawana jest jej wyrazistość i odpowiedni aromat. Popularne i bardziej luksusowe gatunki whisky zbożowej to single grain, która destylowana jest w 100% ze słodu jęczmiennego i jest lepszą odmianą whisky zbożowej.
  • Blended Whisky, czyli whisky mieszana – stworzona po to aby rozszerzyć sprzedaż tego trunku, najpopularniejsza whisky, która przyciąga swoim smakiem i dobrą ceną. Jej proces powstania polega na odpowiednim zmieszaniu drogiej whisky słodowej i tańszej whisky zbożowej. Mimo jej “taniości” wytworzenie idealnej mieszanki jest nie lada wyzwaniem, gdyż każdy składnik musi się dobrze połączyć i wgryźć w siebie.

Rodzaje whisky – co wybrać i jaką kupić?

Dzięki ogromnej różnorodności, wybór odpowiedniej dla nas whisky jest zarówno prosty jak i trudny. Przy podejmowaniu decyzji warto ustalić swój budżet oraz zastanowić się jaki rodzaj nas najbardziej interesuje. Różne smaki, procesy destylacji i kraje pochodzenia tworzą wyjątkowość i niepowtarzalność dlatego warto spróbować każdego gatunku i znaleźć swój ideał.

Menu

THINC Pure products are only for use in states where the sale and consumption of such products are legal.

Weryfikacja wieku

Czy masz ukończone 18 lat?