Najpopularniejszy trunek świata
Wódka, a zwłaszcza wódka zbożowa uznawana jest za najlepiej sprzedający się alkohol świata. Wpływa na to przystępna cena, powszechna dostępność i duża zawartość alkoholu w butelce. Trunek ten można spotkać w każdym sklepie stacjonarnym i na wielu stronach online zajmujących się sprzedażą alkoholi. Oprócz standardowych, zwykłych wódek dostępnych dla każdego, dzięki swojej niskiej cenie, są też odmiany premium i superpremium szczycące się wyrabianiem z surowców wysokiej klasy oraz wyższej jakości produkcją. Zarówno tańsze jak i droższe wódki mają swoich przedstawicieli, którzy zachwycają koneserów i amatorów.
Czy wódka jest polska?
O historii wódki wiadomo tyle, że zanim stała się pierwszorzędnym napitkiem stanowiła podstawę do produkcji perfum i używano jej jako pomocy lekarskiej. Nigdzie nie ma dokładnych zapisów potwierdzających pochodzenie tego trunku. Jedynymi wskazówkami są informacje przenoszone z pokolenia na pokolenie. Do dzisiaj trwa spór o to kto zapoczątkował produkcję wódki. Jedni uważają, że powstała w Rosji, inni tę zasługę przypisują Polsce. Ze względu na wojny i przesuwające się granice ciężko ten fakt ustalić, jednak my zostajemy przy stwierdzeniu, że wódka jest polska.
Popularność wódki zbożowej
Mimo wielu rodzajów wódki, najczęściej wybieraną jest właśnie wódka zbożowa. Dlaczego? Na ten fakt składa się wiele czynników. Przede wszystkim trunek ten jest łatwo dostępny. Jego produkcja jest prosta i szybka przez co nigdy nie brakuje go na półkach sklepowych. Wódka zbożowa powstaje poprzez ciągłą destylację w specjalnie do tego przygotowanych kolumnach. Ta forma pozwala na ciągłą produkcję w dużych ilościach.
Dużą rolę odgrywa także cena – zwykła wódka zbożowa dostępna jest nawet od 20 złoty, przez co trafia do praktycznie każdej grupy społecznej. Oczywiście jest wiele wódek zbożowych, których cena jest zdecydowanie wyższa, natomiast te tańsze produkty wpływają na popularność trunku.
Zawartość alkoholu także robi robotę. Każdy kto organizował większą imprezę wie jakie wiążą się z nią wydatki. Nic dziwnego w tym, że wolimy postawić na tańszy i mocniejszy trunek. Wódka ma w sobie około 40 % alkoholu (w zależności od producenta) przez co świetnie sprawdza się jako napitek na urodziny, większe wydarzenia i ogólnie sytuacje w których spotykamy się w dużym gronie. Jej smak jest znany i trafia do gości, przez co wódka zbożowa staje się pierwszym wyborem.
Jak smakuje wódka zbożowa?
Głównymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji tego trunku są zboża takie jak pszenica, żyto, kukurydza, melasa czy jęczmień. Z zależności od podstawowego zboża alkohol smakuje inaczej, wódki pszenne są łagodne, a żytnie zostawiają po sobie korzenny posmak. Jednak główną cechą wódek zbożowych jest mocno wyczuwalny alkohol oraz mała ilość aromatu. Jej smak jest zdecydowanie lepszy od zwykłych cukrówek, natomiast nie każdy za nim przepada. Ogólnie wódka postrzegana jest bardziej jako trunek męski, choć produkty z wyższej półki kryją w sobie wyjątkowe nuty, które trafiają do każdej grupy odbiorów. Im lepsza jakość surowców, tym więcej aromatu i smaku ma w sobie alkohol.
Serwowanie wódki
Wódkę powinno serwować się według odpowiednich zasad savoir-vivre. Alkohol ten najlepiej smakuje odpowiednio schłodzony. Prawidłowa temperatura waha się między 6, a 10 stopniami celsjusza. Do picia wódki przeznaczone są kieliszki, mieszczące zazwyczaj od 40 do 80 ml alkoholu. Szkło powinno być idealnie przezroczyste i bez skazy. Na prywatnych degustacjach świetnie sprawdzą się kieliszki ze zwykłym dnem, natomiast na bardziej formalne spotkania odpowiednie będą kieliszki na nóżce.